Hae sivustolta

Kansallispuistot

Elämyksiä, hyvinvointia ja luonnon arvojen kunnioittamista

Luonto on kansallisaarteemme – vihreä kultamme. Suomen luonnon monipuolisuus ja puhtaus tarjoaa meille loputtoman inspiraation ja hyvinvoinninlähteen. Mainio tapa nauttia upeasta luonnosta on tutustua siihen hyvin hoidettujen ja monipuolisten kansallispuistojemme kautta.

Maakuntamme luonto tarjoaa monipuolisia kansallispuistokokemuksia. Pohjois-Karjalan luonto on metsien valtakuntaa, jonka tunnusmerkkejä ovat vaarat, suot, havumetsät ja laajat järvialueet. Kolin kansallispuistossa voit nauttia vaaramaisemista, Patvinsuon kansallispuistoissa pääset tutustumaan suoalueisiin ja Petkeljärven kansallispuistossa harjuihin ja erämaamaisemiin.

Kolin kansallispuisto

Kolin kansallispuisto on perustettu 10. huhtikuuta 1991. Se sijaitsee valtatie 6 itäpuolella ja Pielisen länsirannalla. Joensuusta matkaa Kolin kansallispuistoon tulee noin 63 kilometriä. Muinaisen vuorijonon Karelidien jäänteistä 2-3 miljardia vuotta sitten syntynyt kansallismaisemamme hurmaa vuosi toisensa jälkeen kävijänsä. Kolin kansallispuiston monipuolinen luonto tarjoaa kaikkina vuodenaikoina näkemistä ja koettavaa.

Kolin kansallispuistossa voit jylhien Ukko-Kolin, Akka-Kolin ja Paha-Kolin sekä Pielisen ihailun lisäksi nauttia perinnemaisemista ahojen, lehtojen ja metsien kautta. Kolin alueen rikas eläin-, kasvi- sekä lintukanta ilahduttaa luonnossa liikkujaa loputtomasti. Kesäisin alueen luonnon hyvinvoinnista huolehtivat hevoset, kyytöt ja suomenlampaat. Koli on myös eteläisin paikka Suomessa, missä voi talvella ihailla tykkylumen alla uinuvia puita. Korkeat vaarat pilvipeiton ylläpuolella antavat myös hienon näyttämön tähtitaivaan tarkkailuun sekä revontulien ihailuun.

Pielisen läheisyys tarjoaa vesiurheilijoille kesäisin mainion leikkipaikan. Kolilla pääsee melomaan, veneilemään, suppailemaan ja tietysti uimaan. Talvisin Pielinen jäätyy ja tarjoaa lisää tapoja nauttia vesielementistä. Talvisesongin aikaan hiihto, luistelu, avantouinti ja jopa autoilu onnistuu Pielisen jäällä. Syvemmälle Kolin luontoon pääsee sukeltamaan hyvillä reiteillä mm. ratsastaen, pyöräillen tai lumikenkäillen. Reitit ovat monipuolisia, ja jokainen löytää itselleen sopivan tavan sekä reitin nauttia Kolin luonnosta. Päiväretkillä voi tutustua moniin luontonähtävyyksiin: pujahtaa Pirunkirkon luolastoon, ihailla maisemia Mäkrävaaralta tai nousta Räsävaaran näkötorniin. Vaativallekkin liikkujalle ja vaeltajalle Kolin kansallispuisto tarjoaa koettavaa, esimerkiksi Herajärven kierroksella pääsee kokemaan Kolin monimuotoisen maaston ja haastamaan oman kunnon kestävyyttä.

Kulttuuritarjontaa on tarjolla erityisesti kesäisin monipuolisesti Kolin kylällä ja lähiympäristössä. Talvikaudella mm. Luontokeskus Ukko tarjoaa kulttuurinälkäiselle kävijälle ravintoa erilaisten näyttelyiden kautta. Suomalaisuuden symboliksi jo yli sata vuotta sitten kohonnut Kolin maisema on lumonnut taiteilijat ja kansan vuosikymmeniä sukupolvesta toiseen, ja sen kulttuuriperintö jatkuu nykytaiteilijoiden kautta.

Kolin alueen tutkimiseen kannattaa käyttää aikaa, ja sen mahdollistaakin runsas ja monipuolinen majoitusvalikoima. Kansallispuiston läheisyydestä löydät monen tasoista majoitusta vuoden ympäri lasi-igluista mökkeihin, majataloihin, hotelleihin sekä vuokratupiin.

Patvinsuon kansallispuisto

Patvinsuon kansallispuisto sijaitsee Kantatie 73 itäpuolella. Joensuusta Uimaharjun kautta matkaa tulee 90 kilometriä ja Kolilta noin 80 kilometriä. Patvinsuon kansallispuisto on perustettu vuonna 1982. Patvinsuon kansallispuistossa voit ihailla erämaita, aarniometsiä ja laajoja suoalueita.

Patvinsuon kansallispuiston suoalueet ovat monipuolisia ja ihastuttavat erityisesti lakka-aikaan. Pitkospuita pitkin pääset ihastelemaan erilaisia suoalueita. Voit tutustua keidas- ja aapasoihin ja rämemetsiin. Puiston pinta-alasta yli puolet on suota. Soiden aarteiden, hillojen ja karpaloiden poiminnan lomassa voit tarkkailla soiden lintujen eloon.

Patvisuon alueella luonto on hyvin monimuotoista ja antaa kodin monille eläin- ja eliölajeille. Suurpetokantakin karhuista ahmoihin ja ilveksiin on hyvinvoiva. Aarniometsät ovat saaneet muotoutua rauhassa jo yli sadan vuoden ajan. Naavakuusten ja vanhojen mäntyjen ja suurten haapojen seassa kulkija voi tutkia luonnon kiertokulkua, sillä metsissä luonnonkierto lahonneista puista uusiin taimiin on läsnä kaikkialla. Naavat, sienet, käävät, hyönteiset ja harvinaiset Pikkusiepot elelevät Patvinsuon alueen metsissä mukavasti.

Aarniometsien ihailun lomassa Patvinsuon kansallispuistossa voi upottaa varpaansa rantahiekkaan 24 kilometrin pituisella rantaviivalla ja pulahtaa Suomunjärveenkin. Suomunjärvi sijaitsee jääkauden loppuvaiheessa syntyneellä harjualueella, ja sen kalakanta on myös laaja, joten järvestä voi nauttia vaikkapa kalastellen. Järveä voi ihastella myös järveä kiertävän Suomunkierto-ympyräreitin avulla. Alueen pohjoispuolella sijaitsee myös Iso Hietajärvi, joka on kirkasvetinen ja hiekkapohjainen. Alueella pyritään pitämään ihmisvaikutus vähäisenä tutkimuksen vuoksi, joten luonnontilassa olevaa Isoa Hietajärveä voit ihailla vain rajoitetusti.

Luonnon tarjoamien elämysten lisäksi Patvinsuon kansallispuistossa kannattaa käydä tutustumassa hiilimiiluun sekä karsikkopuuhun. Suomun luontotupa palvelee retkeilijää Suomunjärven läheisyydessä. Luontotupa tarjoaa neuvontaa, majoitusta ja ruokapalveluja.

Petkeljärven kansallispuisto

Petkeljärven kansallispuisto sijaitsee noin 20 kilometriä Suomen ja Venäjän rajalta, Kantatie 74 itäpuolella. Joensuusta matkaa Petkeljärven kansallispuistoon tulee 90 kilometriä ja Ilomantsista 23 kilometriä. Kansallispuisto on perustettu vuonna 1956 ja on yksi Suomen varhaisimmista kansallispuistoista. Petkeljärven harjumaisemat muodostuivat 10 000 vuotta sitten jääkauden mannerjään sulaessa. Sulamisen myötä muodostui järviä ja mäntyisiä harjuja, joita voimme tänä päivänä ihailla.

Luonnon ihailun lisäksi Petkeljärvi tarjoaa myös liikkujalle hyvät puitteet. Alueella on useita merkittyjä reittejä. Petkeljärven alueella kiertää myös Pohjois-Karjalan vanhin retkeilyreitti, Taitajan taival, jonka pituus on 31 kilometriä. Patikoinnin lisäksi voit nauttia Petkeljärvellä mm. melonnasta, kalastuksesta, uimisesta, pyöräilystä ja talviaikaan hiihdosta. Petkeljärven kansallispuistossa pääset tutustumaan myös sotahistoriaan. Paikalta löytyy mm. toisen maailmansodan aikainen korsu ja juoksuhauta.

Petkeljärven luontotupa tarjoaa monipuolisia palveluita retkeilijöille. Luontotuvalta saat neuvontaa, voit vuokrata välineitä, kahvitella, ostaa matkamuistoja ja tutustua näyttelyn avulla kansallispuiston historiaan. Petkeljärven retkeilykeskus tarjoaa majoitusta, joten voit tutustua kansallispuistoon ajan kanssa.

Unescon Ihminen ja biosfääri -ohjelmaan kuuluva kansallispuisto on karuudessaan elämyksiä antava erämaakohde.