Kolin ja Lieksan jylhät vaaramaisemat ja luonto elävät vuodenaikojen mukaan. Yli kaksi miljardia vuotta sitten muodostuneet vaarat ihastuttavat ja hämmästyttävät useita satojatuhansia vierailijoita ympäri vuoden. Koli tarjoaa kävijälleen aina elämyksiä, ja eri vuodenajat tuovat sen kokemiseen oman mausteensa.
Suomalainen kesäperinne kukkii
Kesäkuussa on päivä pisimmillään ja Kolin kansallispuiston kukka-ahot hehkeimmillään.
Kesä-Kolilla nautitaan suuren Pielisen aalloista, saarista ja rannoista sekä pienempien järvien rauhallisemmasta liplatuksesta. Ruunaan retkeilyalueella koskenlaskukausi on käynnissä, ja se jatkuu pitkälle syksyyn. Kansa lomailee seudun monissa mökeissä, grillaa, saunoo, retkeilee ja ratsastaa. Kolin kansallispuisto saa kesäasukeiksi lampaita, hevosia ja kyyttöjä, jotka laiduntavat kulttuurimaisemassa ja ilahduttavat ulkoilijoita.
Kolin kesä on myös kulttuurikesä, josta löytyy musiikkia, teatteria, komiikkaa ja kulttuurihistoriaa! Lieksan Vaskiviikko, Monola -juhlaviikko, lähialueen useat kesäteatterit ja Pielinen Soi -festivaali antavat ilon ja ajattelemisen aihetta kulttuurinystäville. Vierailu Kolin Kotiseutumuseossa tutustuttaa Kolin alueen historiaan.
Syksy on retkeilijän kulta-aikaa
Kolin maisemat ovat kuuluisia ruskastaan. Syksyn otteessa keltaisen, punaisen ja oranssin sävyihin värjäytyviä koivuja, pihlajia ja haapoja on seudun metsissä runsaasti kaskiviljelyn seurauksena. Yli sadan kilometrin reitti- ja polkuverkosto johdattelee patikoijaa tai juoksijaa korkeille vaaroille, joilta avautuu satoja neliökilometrejä ihailtavaa yhdellä kertaa.
Syksyllekin riittää tapahtumia: syyskuussa nautitaan Koli Ruska Bluesista ja lokakuussa Suomen polkujuoksumestarit kruunataan Vaarojen Maratonilla.
Lumivarma talvi
Kolin rinteitä pitkin ovat huimapäät pujotelleet suksilla jo vuodesta 1938, jolloin valmistui pujottelurinne. Maan kauneimmat hiihtotapahtumat, vaihtelevat maastohiihtoreitit ja tykkylumen vuoraamat maisemat tekevät Kolista idyllisen talvikohteen.
Maastohiihtokausi avataan muuta seutua aiemmin Kolilla tai naapurissa Kontiolahden ampumahiihtostadionin tykkylumiladuilla.
Keskitalvella automatka Euroopan sisävesien pisimmällä virallisella jäätiellä on jo sinällään huima kokemus, kun oman auton ja jääkannen alla on 40 metriä vettä! Erityisen hyvin Koli sopii lumikenkäilyyn: korkeuserot ja paksu lumi tekevät Kolista lumikenkäilijän unelmakohteen. Koli kannattaa kokea myös talvella!
Heleän vihreä kevät
Kolin talvi kestää pitkään. Kolin rinteiden suunta kohti itää ja pohjoista pitää huolta siitä, että laskettelemaan pääsee pitkälle kevääseen.
Kun lumi sitten sulaa, Kolin kaltevilta rinteiltä kuuluu ihan urakalla solinaa ja lirinää! Luonto herää ja lintukonsertit yltyvät – Kolin kansallispuistossa on havaittu ainakin 4 078 eliölajia, enemmän kuin missään toisessa suomalaisessa kansallispuistossa.
Huhti-toukokuussa moni yhteisö tulee Kolille suunnittelemaan tulevaa ja pitämään kokouksia. Uutta voi ideoida pienellä porukalla vaikka kotaillallisen äärellä tai suuremmalla sakilla aina 200 henkilöä vetävässä Kolin luontokeskus Ukon auditoriossa. Porukalla voi käydä myös ihailemassa jäästä vapautuvaa Pielistä, jonne viileän veden ystävät voivat myös heittää talviturkkinsa.